Notre Dame – Paris’ berømte katedral

Skal man på storbyferie til byernes by, Paris, er der visse seværdigheder, man absolut ikke må snyde sig selv for. En af dem er Notre Dame.

Midt i Frankrigs hovedstad Paris ligger katedralen Notre Dame, der er en af de mest besøgte seværdigheder i landet. Opførelsen af katedralen startede på initiativ af biskop Maurice de Sully i 1163. Det imponerende byggeri tog intet mindre end 182 år, og katedralen stod således først færdig i 1345 , mange år efter biskoppens død. Notre Dame er bygget i fransk gotisk stil og er en af Paris’ ældste og smukkeste bygninger.

Notre Dame er et stort og smukt byggeri med en længde på 128 meter, 48 meters bredde og en højde på 35 meter. Derover rækker to tårne på hver 69 meter samt spiret med en svimlende højde på 90 meter. På katedralens øverste balkon står en række figurer af forskellige uhyrer, de såkaldte kimærer. Notre Dame har intet mindre end ti klokker, hvoraf den største, der er fra 1681, vejer hele 13 tons. Katedralens store koncertorgel er et af de største og smukkeste i verden. Derudover findes der i katedralen også to mindre orgler.

Under den franske revolution i 1789 blev katedralen voldsomt hærget og plyndret, da oprørerne så den som et symbol på den enevældige konge og dennes og kirkens undertrykkelse af befolkningen. I midten af det 19. århundrede gennemgik Notre Dame en større renovering for at rette op på de skader, katedralen havde fået gennem årenes løb, herunder især under revolutionen. Den omfattende restaurering varede fra 1845 til 1864, altså cirka 20 år.

I 1831 skrev den franske forfatter Victor Hugo romanen ”Klokkeren fra Notre Dame”, hvor handlingen netop udspiller sig i og omkring katedralen. Bogen er siden blevet adapteret til adskillige skuespil, musicals og ikke mindst Disneys filmatisering af romanen.

I katedralen findes et lille museum, der fortæller historien om Notre Dame, og de begivenheder og restaurationer, katedralen har gennemgået. Det er muligt at komme op i toppen af det ene af Notre Dames to tårne. For at komme til toppen af tårnet, må man gå op ad intet mindre end 387 trappetrin. Efter sine anstrengelser kan man til gengæld opleve en helt fantastisk udsigt ud over hele Paris. Der er gratis adgang til selve katedralen, men ønsker man at bestige trapperne til det ene af tårnene, må man dog betale for adgang dertil.

 

Skriv et svar