Derfor bærer japanerne ansigtsmasker

Har du været i Japan – uanset, om du er i Tokyo eller et andet sted i landet – har du sandsynligvis lagt mærke til japanernes brug af ansigtsmasker.

Brugen handler ikke som du måske ville tro om SARS; det handler heller ikke om forurening, da Tokyo trods status som verdens største by har forholdsmæssigt få biler takket være et udbygget togsystem og derfor ikke er så hårdt ramt af forurening som eksempelvis Beijing.

Det handler om almindelige vira.

I Japan er det måske endnu mere træls at blive syg end i Danmark.

Det skyldes flere ting:

  • Japanerne har ikke samme mulighed for løn under sygdom.
  • Arbejdskulturen er en anden; du møder op hver dag. En almindelig japaner taget kun halvdelen af sine feriedage hvert år af respekt for arbejdsgiver.
  • Japan har ingen rygelov og det er derfor tilladt at ryge eksempelvis på restauranter, med mindre den enkelte restaurant forbyder det – og ansigtsmasken hjælper med at bortfiltrere det værste af røgen. I modsætning til Danmark er e-cigaretter (dem her) ikke udbredt.
  • Og så blev japanerne hårdere ramt af SARS, H1N1 og andre epidemier end danskerne gjorde, hvilket har gjort dem bange for kommende sygdomme

Derfor bærer japanerne små hvide ansigtsmasker over mund og næse når de begiver sig ud på gaden, i tog og lignende offentlige steder. De har dog masken af når de arbejder, er på restaurant eller er hjemme.

Hvis du som turist og besøgende gerne vil være med på trenden har du mulighed for at købe ansigtsmasker i den nærmeste 7-11 for ca. 8 kroner per styk (120 yen).

Skriv et svar