Derfor er der flere vegatorer

Sundrejser.dk besøges af en stor gruppe vegetarer og veganere.

De har særlige krav til deres rejser, da eksempelvis alverdens gadekøkkener ikke duer til at tilfredsstille deres behov.

Vi har derfor allieret os med gæsteforfatter Kirsten Timm fra Jegveganer.dk til at forklare, hvorfor der er flere vegetarer – og i senere artikel hvad det betyder for rejseindustrien.

Der er i dag flere og flere der bliver vegetarer og veganere. Rundt omkring i supermarkeder kommer der også flere produkter til den grønnere livsstil. Det er meget forskelligt til person til person, hvorfor personen lever en livsstil uden kød og måske endda uden mælk og æg.

En vegetar er en person der ikke spiser kød eller fisk, mens en veganer også udelukker andre produkter der kommer fra dyr såsom mælkeprodukter, honning og æg. Der findes også betegnelser som pescetar der er en person der ikke spiser kød men fisk. Lakto-ovo vegetarer spiser æg og drikker mælk, mens ovo-vegetarer kun spiser æg og lakto-vegetarer dermed drikker mælk, men ikke æg.

Der findes flere forskellige grunde til at vælge at spise den ene eller anden form for vegetarisk kost. De grunde der oftest ligger til grundlag for valget, er etikken bag at spise dyr, sundheden ved en grønnere kost samt at en vegetarisk kost er bedre for miljøet.

Sundhed

Som det første er det vigtigt at få på plads hvordan du kan leve en sund vegetarisk kost. Det er som sådan ikke noget problem at leve sundt som vegetar – det handler bare om at spise varieret.

Det viser sig faktisk fra undersøgelser at vegetarisk kost mindsker risikoen for forskellige livstilssygdomme. Det drejer sig blandt andet om fedme, sukkersyge, blodpropper, hjerte-kar sygdomme, lungekræft samt andre typer af kræft.

Det store spørgsmål som rammer vegetarer er ofte hvordan du får nok proteiner, det er udbredt at tro man ikke kan få nok proteiner uden kød i kosten. Det er dog ikke noget problem, der findes masser af proteiner i grønsager, bælgfrugter, nødder og mælkeprodukter.

Hvis du gerne vil leve en vegansk kost kan du også sagtens får nok proteiner der. I stedet for mælkeprodukter kan du med fordel spise flere kornprodukter og så selvfølgelig grønsager, frugt og nødder som ved den vegetariske kost.

Et af de steder hvor du kan købe proteiner, grøntsager, bælgfrugter og super foods er hos Helsebixen.dk.

Etik

Mange vælger at stoppe med at spise kød grundet etikken bag det at udnytte dyrene og behandle dem på den måde de bliver i dag. Mange dyr lever i industrien på enormt lidt plads, de kommer aldrig ud og er der bare for at producere mad til os.

Egentlig er det heller ikke nødvendigt for mennesker at spise kød, vi kan sagtens leve en sundt kost uden, men det er blevet meget naturligt for os og det er derfor ikke noget vi normalt tænker over i hverdagen.

Nogle siger i forsvar at planter da også er levende når de vokser og udvikler sig. Men den store forskel er at dyr har et centralnervesystem og dermed kan føle smerte. Dyr har også andre følelser såsom glæde, det ses f. eks. meget tydeligt når en hund er glad og logrer med halen.

Der er heller ikke den store forskel på de dyr vi ser som kæledyr og de dyr vi bruger i industrien. Selvfølgelig er dyrene forskellige men grisen er f. eks. klogere end hunden, de to dyr er bare placeret vidt forskelligt i samfundet.

Miljø

Produktionen af dyr er den største kilde til det store udslip af drivhusgasser. Selvom fly, busser, skibe og andre transportmidler udleder en stor del også er produktionen af dyr faktisk et større problem.

Sammenlagt udleder al transport i verden 13,5 % af alle de drivhusgasser der bliver udledt, mens produktionen af dyr udleder hele 18 %.

Du kan gøre meget for miljøet ved at spise mindre kød både for den globale opvarmning men kødproduktionen er også et problem i forhold til forbrug af vand. Det kræver f. eks. meget mere vand at producere et kilo oksekød end det gør at producere et kilo grønsager eller korn.

Nemt at leve vegetarisk

Lige nu tænker du måske at det er en stor omvæltning at skulle leve vegetarisk. Men du kan nemt starte stille og roligt med en kødfri dag om ugen og så se om det er noget for dig at leve grønnere.

Det er også meget nemmere at lave vegetarisk i dag end det var for f. eks. 5 år siden. Butikkerne for nemlig flere og flere vegetariske produkter som sojapølser eller vegetarisk nuggets.

Skriv et svar